YHTEISTYÖROBOTIT

Markkinajohtaja yhteistyörobotiikassa on tanskalainen Universal Robots, jota myös Apex Automation edustaa. Olemme Suomen ensimmäinen Universal Robotsin sertifioima järjestelmäintegraattori.

Yhteistyörobotin eli Cobotin hankinta, asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto kotimaisen ammattilaisen avustuksella säästää aikaa ja rahaa. Apex Automation tarjoaa tähän kokonaisvaltaisen palvelun.

YHTEISTYÖROBOTTI TOIMII IHMISEN TYÖPARINA

Cobotit ovat joustava, nopea ja kustannustehokas ratkaisu erilaisille teollisuusyrityksille. Ihanteellisessa työympäristössä ihmiset tekevät töitä, joissa he ovat hyviä – esimerkiksi tuotteiden laadunvalvontaa. Samalla cobotit tekevät toistuvia, manuaalisia ja jopa vaarallisia tehtäviä.

COBOTTI VAI TEOLLISUUSROBOTTI?

Yhteistyörobotin vahvuus on juuri nopea käyttöönotto ja joustavuus erilaisten tehtävien välillä. Cobotin voi opettaa uusiin tehtäviin tai siirtää vaikka toiselle puolen tehdasta jo saman päivän aikana. Cobotin sisäänrakennettujen turvaominaisuuksien ansiosta se voi työskennellä vieri vieressä muiden työntekijöiden kanssa.

Keveys ja joustavuus tuovat omat rajoitteensa yhteistyörobotin käyttöön. Jos tarpeena ovat isot sarjat, nopeat työsyklit taikka raskaat kappaleet, perinteinen teollisuusrobotti vastaa paremmin käyttötarvetta. Autamme ammattitaidolla myös teollisuusrobottien hankinnassa, ohjelmoinnissa ja käyttöönotossa!

NÄIN YHTEISTYÖROBOTIN HANKINTA ETENEE

Cobotin hankinta ja käyttöönotto voidaan toteuttaa hyvin nopeasti – jopa kahden viikon kuluttua kaupanteosta cobotti voi jo puurtaa täyspäiväisesti tuotannossanne.

Ensin Apexin asiantuntijat tarkastavat asiakkaan kanssa paikan, jonne cobottille olisi tarvetta. Kun cobotin tuoma lisähyöty saadaan yhdessä varmistettua, valitaan sopiva robottimalli ja työkalu. Tämän jälkeen cobotille luodaan demosovellus, jonka perusteella asiakas saa tehdä ostopäätöksen. Tähän asti tehdyt toimet eivät siis vielä velvoita hankintaan!

Kun tässä kohti kaupat on sovittu, ensimmäiseksi koneturvallisuusasiantuntijamme tekevät yhteistyörobotille riskienarvioinnin ja turvallisuussuunnitelman. Turvallisuussuunnittelussa käytetään cobotin omia turvallisuusominaisuuksia ja tarvittaessa ulkoisia suojauksia. Tämän jälkeen tehdään lopullinen suunnittelu ja tilataan robotti ja laitteet.

Laitteiden saavuttua tehdään asennukset ja käyttöönotto asiakkaan tiloissa. Lopputuloksena tuotantovalmis CE-merkitty yhteistyörobotti.

KONETURVALLISUUS ON OSANA COBOTIN HANKINTAA

Jo cobotin hankintavaiheessa kannattaa ottaa mukaan koneturvallisuuden näkökulma. Jos itsellä ei ole varmaa tietoa, koneturvallisuuden asiantuntijan palveluiden käyttäminen on paras apu!

Yhteistyörobottien turvallisuuteen kuuluu oleellisena osana riskienarviointi ja -hallinta. Aluksi on hyvä miettiä, minkälaiseen sovellukseen Cobotti on tulossa. Cobottiin on sisäänrakennettuja turvaominaisuuksia, joiden ansiosta se ei välttämättä tarvitse ulkoisia turvalaitteita. Näistä huolimatta itse käyttötarkoitus voi aiheuttaa vaaroja. Cobotin turvallisuus voi heikentyä esimerkiksi, jos Cobottivarren päähän asennetaan hitsauspilli tai se käsittelee terävää kappaletta.

Riskienarvioinnissa selvitetään, vaatiiko yhteistyörobotti lisää suojaustoimenpiteitä. Riskienarviointiin sisältyy raja-arvojen määritys, vaaratilanteiden tunnistus ja riskien suuruuden ja merkityksen arviointi. Lopuksi määritellään riskien pienentäminen tarvittavilla suojaustoimenpiteillä sekä jäännösriskien hallinta.

Lue lisää: Yhteistyörobotit ihmisen avuksi ja Koneiden riskienhallinnassa on vielä parannettavaa

Universal Robots

KYSY LISÄÄ ASIANTUNTIJOILTA

Marko Kiviniemi

Toimitusjohtaja, Myynti

Mika Kangas

Projektipäällikkö, Myynti Yhteistyörobotit, Teollisuusautomaatio