Valmet Automotive ja Apex Automation – 15 vuotta hyvää yhteistyötä

Pitkään jatkunut yhteistyö on luonut hyvän pohjan myös yhteiselle kehittämiselle. Kuvassa ohjauspaneelin äärellä GLC-projektin vanhempi projekti-insinööri Hannu Tuupanen (oik.) ja Pasi Kiuru Apex Automationilta. Kuva: Valmet Automotive.

Valmet Automotive on maailman suurimpia autoteollisuuden sopimusvalmistajia. Sopimukset Mercedes-Benzin A-sarjan ja GLC-katumaasturin valmistamisesta, lähes 230 000 Suomessa valmistettua Porschea sekä yli 1,2 miljoonan auton kokonaistuotanto kertovat yhtiön osaamisesta. Valmet Automotiven ja Apex Automationin yhteistyö on jatkunut aina 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Valmet Automotivelle tärkeä kilpailutekijä on tuotteen nopea ja kustannustehokas tuotteistaminen. Yhtiö käynnisti alkuvuodesta Mercedes-Benz GLC-katumaasturin sarjatuotannon, jonka tuotantoprosessista 60 prosenttia Valmet Automotive rakensi itse.

– Suomessa harva yhtiö rakentaa itse tämän kokoisia prosesseja, johon sisältyy muun muassa noin 300 robottia. Meille tämä on mahdollista, koska autotehtaalle on kertynyt vuosien kuluessa paljon osaamista. Tässä Apex Automationilla on iso rooli, kertoo D2-nimellä kulkeneessa GLC-projektissa vanhempana projekti-insinöörinä toiminut Hannu Tuupanen.

Autotehtaan ja kokkolalaisyrityksen yhteistyö käynnistyi 1990-luvulla Porsche-linjan rakentamisella jatkuen Mercedes-Benzin A-sarjan merkeissä.

– Yksi edellytys päästä meille toimittajaksi on se, että toimittajalla on ne työkalut, joita me haluamme käytettävän. Myös aikaisemmat referenssit, toimitusvarmuus ja luotettavuus ovat merkittävässä roolissa. D2-projektitiimiä koottaessa Apex Automation oli luonnollinen valinta, koska he olivat osoittaneet osaamisensa meidän aikaisemmissa tehtävissä, Tuupanen toteaa.

YHTEISTYÖ JATKUU

D2-projektissa Apexin henkilöitä on ollut vetovastuussa automaatioon liittyvässä projektiorganisaatiossa, minkä lisäksi Valmet Automotive on tilannut Apexilta automaatiotoimituksia. Apex Automation on valvonut asennuksia sekä vastannut käyttöönottotuesta. Olennaisena osana kokonaisuuteen ovat kuuluneet koneturvallisuus ja siihen kuuluva neuvonta sekä dokumentointi.

Prosessin kylkeen Apex Automation rakensi kunnossapitoa ja tuotantoa palvelevan SCADA-järjestelmän. Se kerää tietokantaan muun muassa häiriötietoja automaatiolaitteista sekä tietoa tuotantomääristä. Prosessinhoitajat näkevät tehdassalin isoilta näytöiltä mahdolliset häiriöt samantien, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin.

Tuupasen mukaan yhteistyö Apexin kanssa on sujunut joustavasti.

– Kanssakäyminen on ollut helppoa, koska monet meidän ja Apexin avainhenkilöt ovat tulleet toisilleen tutuiksi vuosien varrella. Motivaatio työn tekemiseen ja osaaminen ovat myös leimanneet heidän tekemistään. Pitkään jatkuneen yhteistyön ansiosta kehittämistäkin on helpompi tehdä. Koska hommat ovat tulleet hyvin hoidetuiksi, Apex Automation on mukana myös meidän seuraavassa projektissa, Tuupanen sanoo.