Relesuojauksia vesivoimalaitoksille

Koskienergian vesivoimapäällikkö Tapio Ollila (oik.) ja suunnittelupäällikkö Kenneth Grankull Apex Automationilta tekevät tiivistä yhteistyötä vesivoimalaitosten relesuojausten toteutuksessa.

Relesuojaus on tärkeä osa turvallista voimalaitosympäristöä. Apex Automation hyödyntää pitkää kokemustaan teollisuuden sähkönjakelun ratkaisuista ja vesivoimalaitoksista myös Koskienergia Oy:n vesivoimalaitosten relesuojauksissa.

Vuonna 2003 perustettu Koskienergia operoi 30 vesivoimalaitosta eri puolilla Suomea. Pohjoisimmat voimalaitokset sijaitsevat Kuusamossa ja eteläisimmät Paimiossa ja Raaseporissa. Yhtiön omistavat Etelä-Savon Energia, Äänekosken Energia sekä Kuoreveden Sähkö, jotka myyvät vesivoimalla tuotetun sähkön loppuasiakkaille.

Apex Automation on uusinut Koskienergialle automaatiota ja relesuojauksia jo usean vuoden ajan sekä hoitanut niihin liittyvät käyttöönotot ja koestukset.

– Apex on hankkinut myös koestuksessa tarvittavan laitteiston ja osaamisen, joten me saamme heiltä koko toimituksen suunnittelusta laitteisiin, asennukseen, käyttöönottoon ja koestukseen, kertoo Koskienergian vesivoimapäällikkö Tapio Ollila.

Suojareleen tehtävänä on irrottaa generaattori verkosta vika- tai vaaratilanteessa. Koska kyse on viime kädessä henkilöiden ja omaisuuden turvallisuudesta, relesuojauksessa tarvitaan vahvaa ja luotettavaa osaamista.

– Palvelun toimittajalla pitää olla riittävä ammattitaito ymmärtää, mitä ollaan suunnittelemassa ja toteuttamassa sekä koestukseen asianmukaiset laitteet, kuten Apexilla. Hintakilpailukykyinenkin toimittajan täytyy olla, koska markkinoilla on paljon toimijoita, Ollila jatkaa.

HUOLELLINEN SUUNNITTELU

HELPOTTAA TOTEUTUSTA

Kun muutoksia tehdään vanhaan ympäristöön, korostuu tilaajan ja toimittajan saumaton yhteistyö. Asiat käydään etukäteen läpi yksityiskohtaisesti tutustumalla vanhoihin dokumentteihin ja toteutustapoihin, mikä helpottaa suunnittelua ja käytännön toteutusta.

Koestus on oma kriittinen osa-alueensa. On tiedettävä tarkasti, kuinka vanha suojaus on toteutettu ja miten uuden halutaan toimivan. Usein suojauksen tasoa voidaan parantaa uudella ratkaisulla.

– Joskus joudumme miettimään yhdessä ratkaisuja illalla ja yön pimeydessäkin, mutta aina olemme saaneet projektit turvallisesti maaliin. Apex on osoittanut pystyvänsä pätevien alihankkijoidensa ansiosta tehokkaaseen kenttätoimintaan silloinkin, kun työmaat sijaitsevat jossain kauempana.

Tapio Ollila kehuu myös Apexin joustavuutta.

– Vaikka yritys on kasvanut, he hoitavat asiat sujuvasti ja nopeasti ilman sen isompaa byrokratiaa. Tällaista kokonaisuutta pystyy suosittelemaan muillekin!