Insinöörien akatemia Kokkolassa

Apex Automation Oy:n maine hyvänä työpaikkana leviää. Myyntijohtaja Marko Kiviniemi laskee, että yrityksessä käytetään tuhansia tunteja vuodessa henkilökunnan koulutukseen, jotta meillä on aina ajantasaisin tieto.

Useita urheiluseuroja pidetään kasvattajaseuroina, eräänlaisina alueellisina akatemioina. Toimijoina, joissa nuoret kehittyvät suurin harppauksin kohti jopa suuria kansainvälisiä areenoja. Kokkolalaisesta Apex Automation Oy:stä on muodostunut vastaavanlainen akatemia insinööripuolella.

– Meille tullaan vaikkapa suoraan koulusta valmistuttua, kehitytään erilaisissa projekteissa ja ura on edennyt useiden kavereiden kohdalla meidän asiakasyrityksiimme kutsuttuina työntekijöinä, yksi firman perustajista, myyntijohtaja Marko Kiviniemi kertoo. Niin Marko kuin toimitusjohtaja Matti Pajukangas ovat ylpeitä yrityksensä työilmapiiristä.

”Meillä työskentelyssä pääperiaate on tiedon jakaminen. Olemme ylpeitä siitä, miten vaikka kahvipöydässä meillä autetaan työkavereita eri projekteissa.”

– Jos pohditaan asioita, miksi meille kannattaa tulla töihin, niin voimme puhua erilaisista henkilöstöeduista, mutta ilman mitään veroseuraamuksia meillä työsopimukseen kuuluu ammatillisen kehittymisen ohella mainio fiilis työyhteisössä, Pajukangas kehuu.

Ensi vuonna 30-vuotissynttäreitä viettävä Apex Automation Oy on kasvanut vuosi vuodelta orgaanisesti noin kuuden miljoonan euron ja runsaan 50 työntekijän yritykseksi. Parhaillaankin yrityksessä on rekry avoinna sähkösuunnittelijasta sekä instrumentointisuunnittelijasta.

Lyhyesti tiivistettynä yrityksessä kehitetään useiden eri toimialojen yrityksille automatisoituja ratkaisuja, mitkä tuottavat asiakkaille kustannushyötyä ja parantavat turvallisuutta.

– Esimerkkeinä vaikkapa osallistuminen autotehtaan tuotantolinjojen tai elintarviketehtaiden sisälogistiikan automatisointeihin.

– Yleensä asiakkaillamme on jokin toive. Tehtävämme on tehdä ohjelma, softa, minkä avulla toive voidaan ratkaista. Emme tee rautaa, mutta teemme toimintalogiikan eli aivot sille, miten rauta liikkuu. Tuotantolinjan valmistuttua se yleensä luo kustannussäästöjä tavalla tai toisella, Kiviniemi kuvaa.

Yrityksen alkuvaiheessa oli tyypillistä, että automatisointiin liittyi pelkoja työpaikkojen osalta, mutta ei enää.

– Asiakasyrityksissä sekä työnantaja- että työntekijäpuoli ymmärtävät nykyään, että tuotannon automatisoinnilla on suora vaikutus asiakkaan menestymiseen ja sitä kautta työpaikkojen säilymiseen. Automatisointi kyllä vaikuttaa siihen, millaista osaamista työntekijöiltä tulevaisuudessa edellytetään, mutta ilman tuotannon kehittämistä yritys ei pysy kilpailukykyisenä, Kiviniemi jatkaa.


Apex Automation Oy on täyden palvelun automaatiotalo. Palveluvalikoimaan kuuluu ohjelmistopalveluiden lisäksi muun muassa sähkösuunnittelua, robotiikkapalveluita, koneturvallisuuteen liittyviä asioita, IoT-ratkaisuja sekä konsultointia. Esimerkiksi tällä hetkellä Apexilla on noin 70 aktiivista projektia meneillään eri teollisuudenaloille.

– Periaatteemme on, että jokainen uusi toimitus on suositus tuleville kaupoille. Sana kiirii tälläkin alalla, ja se on kannaltamme todella hyvä asia, toimitusjohtaja Matti Pajukangas sanoo.

// julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 11.11.2022