Apex Automation 25 vuotta

Kuvassa Vesa Karvinen, Jouni Känsälä, Marko Kiviniemi ja Matti Pajukangas Teknologiapäivän tunnelmissa.

Automaation merkitys suomalaisen teollisuuden kilpailukyvylle on elintärkeä. Apex Automation on tullut tunnetuksi teollisuuden luotettavana automaatiotoimittajana, joka on kasvanut yhdessä asiakkaidensa mukana.

Kun tehtynä on yli 1 600 projektia neljännesvuosisadan aikana, matkan varrelle mahtuu monenlaisia muistoja ja monenlaisia työtehtäviä. Apex Automationin tekemistä on leimannut tiukissakin paikoissa peräänantamaton asenne, jossa hanskoja ei heitetä tiskiin eikä asiakasta jätetä yksin.

– Meillä on talossa tosi vahva ja laaja ”tietokanta” josta ammentaa ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin, mutta sen rinnalla nimenomaan asenne on se tekijä, joka erottaa meidät monista muista, sanoo toimitusjohtaja Matti Pajukangas.

– Työyhteisönä tämä on uskomattoman huumorintajuinen. Töitä tehdään tosissaan mutta pilke silmäkulmassa.

KIIREETÖNTÄ KASVUA

Apex Automation perustettiin 1993 aikana, jolloin Suomessa elettiin vaikeita lamavuosia.

Vesa KarvinenJouni Känsälä ja Marko Kiviniemi olivat valmistuneet silloisesta Kokkolan teknillisestä oppilaitoksesta, mutta opintoja vastaavia työpaikkoja oli niukasti tarjolla. Niinpä he suuntasivat yrittäjäkurssille ja perustivat Apex Automationin. Kolme vuotta myöhemmin osakkaiksi tulivat myös yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Matti Pajukangas ja Ilpo Järvelä.

25 vuoden aikana henkilöstömäärä ja liikevaihto ovat kasvaneet suunnitellusti.

– Miljoonan euron liikevaihto ylittyi vuonna 2001, 3 miljoonan liikevaihto 2008 ja 5 miljoonan liikevaihto 2017. Myös henkilöstömäärä on kasvanut tasaisesti. 10 työntekijän raja ylittyi 1998, 30 työntekijän raja 2006 ja 50 työntekijän raja 2015, myyntijohtaja Marko Kiviniemi luettelee virstanpylväitä.

VAATIMATTOMISTA TILOISTA

OMAAN TOIMISTORAKENNUKSEEN

Automaatiosuunnittelija Tero Kangas ja automaatiopuolen suunnittelupäällikkö Tuomo Känsäkangas kuuluvat yhtiön pitkäaikaisimpiin työntekijöihin. He ovat olleet osa Apex Automationin kasvua teollisuuden luotettavaksi automaatiotoimittajaksi.

Kun yritys aloitti toimintansa 1993, rahaa ei syydetty prameisiin tiloihin, päinvastoin.

– Ensimmäisissä toimitiloissa Hakalahdenkadulla oli välillä myös kutsumattomia työkavereita. Kerran hiiri saatiin rysän päältä kiinni Teron pullapussista.

Hagströmin vanhaan nahkatehtaaseen muuton jälkeen hiiret ovat pysyneet tiukasti johdolla kiinni tietokoneissa. Sen sijaan kattohuoneistossa sijainneen toimiston lämpötila saattoi välillä nousta trooppisiin lukemiin auringon lämmittäessä huopakattoa.

– Yhtenä hellepäivänä Matti pyysi minua laittamaan paidan päälle, koska asiakkaita oli tulossa käymään, Tuomo nauraa muistellessaan ensimmäisten vuosien vaatimattomia puitteita.

Kun henkilömäärän kasvaessa oli edessä seuraava muutto, päätettiin rakentaa oma toimisto palvelemaan paremmin meidän tarpeita. Rakennus valmistui 2003, ja tässä on viihdytty siitä asti. Näitäkin tiloja on jo ehditty laajentaa pariin otteeseen – tällä hetkellä toimiston pinta-ala on jo yli 1000m2

MONIPUOLISUUS PITÄÄ

TYÖT MIELEKKÄINÄ

Asiakaskunta edustaa laajasti eri toimialoja autonvalmistaja Valmet Automotivesta raikkaan lähdeveden toimittajaan Finn Springiin sekä hiomatuotteistaan tunnettuun Mirkaan. Ensimmäisistä vuosista lähtien Apex Automationin asiakkaisiin on kuulunut myös Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksiä sekä lähinnä puunjalostukseen erikoiskoneita valmistava kalajokinen Siipotec.

– Meillä on ollut tietynlaista siviilirohkeutta tarjota palveluita isoillekin asiakkaille. Paljon olemme saaneet asiakkaita myös suositusten ansiosta, kun olemme pystyneet viemään vaativia projekteja onnistuneesti maaliin, Marko kertoo. Osaamista on ehtinyt karttua monelta alalta, ja Apexilla työskentelee useita huippuosaajia koneturvallisuuden, robotiikan ja tietotekniikan parissa. Uusin aluevaltaus on relesuojauksen ja -koestuksen ratkaisut energiantuotannon tarpeisiin.

Projektit vievät Apexin työntekijöitä eri puolille Suomea ja maailmaa. Yrityksen seinältä löytyy maailmankartta, johon kiinnitetyt nuppineulat kertovat yhtiön työntekijöiden kädenjäljen näkyvän noin 40 maassa.

-Vaikka emme tee aktiivisesti kauppaa suoraan ulkomaille, emme myöskään kieltäydy alihankkijan roolista mielenkiintoisissa projekteissa, toteavat Marko ja Matti. Pohjoismaat voisivat olla suoran viennin kannalta kiinnostava kohde tulevaisuudessa.

VUOSI 2019 KÄYNNISTYI

TEKNOLOGIAPÄIVÄN MERKEISSÄ

Suosion saanut asiakastapahtuma järjestettiin jälleen tammikuun viimeisenä päivänä. Katso Teknologiapäivän tunnelmia videolta!

Teknologiapäivän aiheita

  • Simuloinnin edut tuotantolinjojen mallinnuksessa
  • Koneturvallisuusratkaisut teollisuuteen, energiantuotantoon ja vedenkäsittelyyn
  • Uudenkaupungin autotehtaan tekniikkaa ja tarinoita
  • Prodiag diagnostiikka automaatiojärjestelmien käytettävyyden parantamiseen
  • Lasermerkintälaitteet teollisuuteen
  • Kaukokäyttöratkaisut energialaitoksille ja vedenkäsittelyyn
  • Siemens PCS7 uudet Profinet-kenttäväylätuotteet
  • Relekoestuslaitteet ja asiantuntijat