Pouttu Oy:n tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa. Yrityksen toiminta on alkanut jo vuonna 1938 ja siitä lähtien se on kasvanut tasaisesti tähän päivään saakka. Nykyään yritys työllistää yli 200 suomalaista lihanjalostuksen ammattilaista ja vuonna 2022 sen liikevaihto oli yli 37 milj.€.
—Käytännössä Apex Automation on läsnä arjessamme 24/7, koska heidän valvontajärjestelmänsä pitää huolen siitä, että saamme tietoomme heti, jos kylmätilojemme lämpötilaan tulee muutoksia. Suurin osa tuotantotiloistamme on +4–5 asteista ja lämpötilan tasaisuus on kriittinen tekijä laadun ja hygienian kannalta. Siksi varmuus lämpötilan valvonnassa on erittäin tärkeää, kertoo Poutun kunnossapitopäällikkö Joni Määttälä.
Poutulla käytössä oleva valvontajärjestelmä ilmoittaa mahdollisista poikkeamista suoraan valvomoon tai puhelimeen. Mahdollisen hälytyksen tullessa asian pystyy hoitamaan etävalvonnan kautta, mutta mikäli toimenpiteitä tarvitaan paikan päällä, Apexilta saa nopeasti apua. Järjestelmä on Määttälän mukaan toiminut tosi hyvin, eikä tähän liittyviä ongelmia ole vuosien varrella ollut juuri lainkaan.
Apex on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Poutun Kannuksessa sijaitsevan tehtaan keskuskylmäautomaatioita ja valvomoa jo vuonna 2004, jonka jälkeen näitä on laajennettu. Näiden lisäksi Apex on ollut mukana useissa tuotantolaitteiden modernisointi- ja turvallistamisprojekteissa ja päivittänyt kiinteistön ohjausjärjestelmän ja kiinteistövalvomon.
Riskinarvioinnista hyvä lähtölaukaus kohti modernisointia
Apexilla on Määttälän mukaan toimiva systeemi riskien arviointiin, joiden pohjalta on helppo aloittaa modernisointi. Modernisointi kasvattaa laitteiden elinkaarta ja tukee samalla myös kestävän kehityksen periaatteita.
—Modernisointeja tehdään meillä enemmän tai vähemmän koko ajan. Niitä haluttiin tehdä erityisesti korona-aikana, jolloin uusien järjestelmien käyttöönotto olisi toimitusvaikeuksien vuoksi venynyt kohtuuttoman pitkäksi. Meillä modernisointiin liittyy aina vahvasti työturvallisuus. Tavoitteenamme on pitää laitteemme turvallisena käyttäjälle ottaen huomioon tämän päivän koneisiin liittyvät standardit ja laatuvaatimukset, Määttälä toteaa.
Elintarviketeollisuudessakin on tiettyjä laitteita, joissa käytetään edelleen samaa prosessitekniikkaa kuin vanhemmissa laitteissa. Näiden laitteiden osalta modernisointi on järkevä tapa kasvattaa laitteiden elinkaarta. Yhtenä esimerkkinä tästä on mm. makkaran valmistuksessa käytettävä kutteri, jossa liharaaka-aine ja muut ainekset hienonnetaan ja sekoitetaan varsinaiseksi makkaramassaksi ennen ruiskutusta ja kypsennystä.
Laatustandardit ja jatkuva auditointi ovat arkipäivää – automaatio auttaa onnistumaan
Elintarviketeollisuudessa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan huolellista perehtymistä hygieniaan ja laatuun liittyvissä asioissa. Laatustandardit ovat tiukkoja ja ohjeita on paljon. Poutulla auditointeja useita joka vuosi. Vaikka valvonta työllistää valmistajaa, se saa kuitenkin kiitosta myös yrityksen sisältä.
—Meidän näkökulmastamme laadunvalvonta on erinomainen asia. Standardien opiskelu ja uusien käytänteiden vieminen käytäntöön vaatii henkilökunnaltamme kuitenkin jatkuvaa työtä ja opiskelua. Meillä on töissä kovia ammattilaisia, joilla on 10–20 vuoden työuria. He ovat sisäistäneet laadun ylläpitämisen merkityksen ja ovat myös valmiita tekemään asioita sen eteen. Automaation avulla pystymme helpottamaan ja tekemään heidän työstään sujuvampaa ja pitämään työympäristön turvallisena. Kehitämme työturvallisuuskulttuuria jatkuvasti ja parannamme toimintojamme pienin askelin koko ajan. Näissä projekteissa Apex on meille erinomainen apu. Kun teemme uudistuksia, haluamme tehdä niitä sellaisen yhteistyökumppanin kanssa, jolta löytyy asiantunteva tiimi ja joka kykenee oivaltamaan ja tarjoamaan juuri meille sopivia ratkaisuja. Heidän toiminnastaan tulee sellainen kuva, että he ajattelevat vilpittömästi asiakkaan parasta. Tämän kaltaiseen yhteistyökumppaniin on helppo luottaa.