30 vuotta automaatiota teollisuuden aitiopaikalla

Marko Kiviniemi (vas.) ja Jouni Känsälä katsovat luottavaisesti tulevaan.

Apex Automation Oy:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Yrityksessä on vuosien varrella tehty yli 2000 projektia eri puolille Suomea ja maailmaa. Erityinen asema on tietysti oman kotipaikkakunnan teollisuudella.

”Kokkolalaisena yrityksenä haluamme olla mukana kehittämässä alueen menestyksekästä teollisuutta. Vaatimukset automaatiolle ovat kovat, mutta olemme pystyneet vastaamaan niihin. Paras osoitus tästä on tietysti, kun asiakkaat tilaavat palveluja yhä uudelleen ja uudelleen”, kertoo Marko Kiviniemi, Apex Automation Oy:n toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

”Asiakkaiden luottamus saavutetaan lopulta yksinkertaisesti hyvällä palvelulla, yhteistyöllä ja riittävällä osaamisella”, lisää Jouni Känsälä, toinen yrityksen perustajista. ”Usein automaatioprojekteissa koneturvallisuussäädöksiin voi liittyä epätietoisuutta, tai voi olla huonoja kokemuksia turvalaitteista. Sitten kun tutkimme, kuuntelemme ja teemme sopivan ratkaisuehdotuksen, epäluulot hälvenevät. On todella palkitsevaa nähdä ratkaisut toiminnassa ja tietää, että asiakkailla on meidän ansiostamme turvallisempi työympäristö.”

Känsälän mukaan KIP-alueen yrityksissä onkin jo pitkään otettu turvallisuusasiat hyvin vakavasti. Tästä johtuen yhteistyö on ollut helppoa. ”Turvallisuusasioiden asiantuntijana on ollut hienoa seurata, miten turvallisuusasiat kehittyvät alueen teollisuudessa tekniikan kehityksen myötä.”

Suunnitellaan harkiten ja reagoidaan nopeasti

Automaatio on parhaimmillaan, kun käyttäjät eivät edes huomaa sen olemassaoloa. Toimimaton tai rikkoontunut automaatio huomataan, se aiheuttaa nopeasti ärsytyksen, pahimmillaan sekasortoa ja tuotantotappioita. Automaation on helpotettava asiakkaiden elämää, ei tehdä siitä vaikeampaa.

”Asiakkaille tarjottujen ratkaisujen tulee olla järkeviä ja pitkällä kokemuksella toimiviksi todettuja. Emme automaattisesti tarjoa uusinta uutta, kaikkiin trendeihin ei tule hypätä mukaan vaan tutkia maltilla mikä niiden potentiaali on. Olemme pyrkineet siihen, että asiakkaat saavat hankittua meiltä automaatioprojektin kokonaisuudessaan. Siihen voi sitten sisältyä kaikki vaikkapa sähkösuunnittelusta valvomo- ja logiikkaohjelmoitiin, keskustoimitukseen ja käyttöönottoon. Kumppaniverkostomme kautta hoituvat myös sähköasennukset sekä mekaniikkasuunnittelu.”

”Kyllä automaatioinsinöörin huippuhetki on se, kun onnistuneen käyttöönoton jälkeen näkee toimivan kokonaisuuden, mihin on laittanut työpanoksensa”, tietää Kiviniemi kokemuksesta. Pitkään jatkuvan yhteistyön aikana asiakkaan tarpeet ja erityisvaatimukset tulevat tutuiksi. Yrityksen voimavaraksi on kertynyt 700 henkilötyövuoden kokemus, jonka avulla apua saadaan paikalle myös hätätilanteissa. ”Asiakkaamme kertoi kiven tippuneen sydämeltä, kun työntekijämme oli käynyt korjaamassa mutkikkaan vian pakkauskoneella. Meidän porukasta saa olla ylpeä”, kehaisee Kiviniemi.

Yhteishenki ja yhteistyö ovat tulevaisuuden voimavaroja

Tällä hetkellä Apex Automationin palveluksessa on 60 rautaista osaajaa, joista osa työskentelee suoraan asiakkaiden toimitiloissa. Alan kehittyessä yrityksessä on panostettu jatkuvaan kouluttautumiseen ja henkilöstön sitouttamiseen. ”Emme ole irtisanoneet tai lomauttaneet henkilöitä historiamme aikana. Haluamme olla lojaaleja henkilöstöllemme, mikä taas synnyttää luottamusta ja pysyvyyttä henkilöstön puolelta. Olemme onnistuneet löytämään yritykseemme todella ammattitaitoista väkeä ja luoneet yhdessä innostavan ilmapiirin ja mahtavan yhteishengen.”

”Olemme iloisia siitä, että saamme tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa yritysmyönteisessä kaupungissa. Olemme täällä Kokkolassa kotimaisen teollisuuden ja teknologian aitiopaikalla. Näin taaksepäin katsoen, 30-vuotinen matkamme tuntuu hujahtaneen nopeasti. Hienointa tässä on kuitenkin se, että matka jatkuu edelleen.”

// Juttu julkaistu Servis-lehden numerossa 02/2023