Yhteistyörobotit ihmisen avuksi

Robotiikka yleistyy kovaa vauhtia ja erityisesti yhteistyörobotiikka on vahvassa kasvussa. Yhteistyörobotti eli cobotti on suunniteltu toimimaan yhteistyössä ihmisen kanssa.

”Cobotin tarkoitus ei ole korvata ihmistä – vaan ne auttavat esimerkiksi epäergonomisissa, monotonisissa tai hankalissa työtehtävissä parantaen työn turvallisuutta, laatua ja tehokkuutta”, sanoo Apex Automation Oy:n myyntijohtaja Marko Kiviniemi.

Cobotilla voidaan lisätä tuotantolinjan automaatiota ja tehokuutta ilman suurempia investointeja. Cobotit jaksavat tehdä tauotta monotonisia ja epäergonomisia liikkeitä haastavissa ympäristöissä.

Yhteistyörobotit soveltuvat monenlaisiin työtehtäviin. Tyypillisiä kohteita ovat lavaus- ja pinontasolut, CNC- konepalvelu ja laaduntarkastus sekä ruuvaus-, liimaus-, hionta- tai hitsaussolut. Lisäksi samaa laitetta voidaan käyttää joustavasti erilaisiin tehtäviin.

SUOMEN ENSIMMÄINEN SERTIFIOITU JÄRJESTELMÄINTEGRAATTORI

Cobottien markkinajohtaja on tanskalainen Universal Robots, jonka robotteja on maailmalla jo yli 48 000. Apex Automation on ensimmäinen Universal Robotsin sertifioitu järjestelmäintegraattori Suomessa. Apex toimittaa robottisolut avaimet käteen -periaatteella, jossa toimitukseen kuuluvat cobotin lisäksi testidemot ja riskienarvioinnit.

Apexin projektipäällikkö Mika Kankaan mukaan cobotti-investointi on usein helppo perustella.

”Saatavilla olevien valmiiden lisälaitteiden ja sovellusten ansiosta yhteistyörobotit ovat nopeita asentaa ja käyttöönottaa. Parhaimmillaan investoinnin takaisinmaksuaika on alle vuosi.”

COBOTIT TOIMIVAT YHTEISTYÖSSÄ IHMISTEN KANSSA TURVALLISESTI

Apexin vahva kokemus koneturvallisuudesta näkyy myös robottitoimituksissa.

“Kun cobottivarren päähän asennetaan työkalu tai se nostaa tuotannossa tarvittavaa osaa, cobotin turvallisuus voi heikentyä. Turvallisuus voidaan tällöinkin varmistaa riskienarvioinnilla”, sanoo Tero Hautala, Apexin koneturvallisuusasiantuntija.

Universal Robotsin cobotissa on 17 eri turvallisuusominaisuutta, joita voidaan hyödyntää turvallistamisessa. Esimerkiksi liikkeiden voimaa voidaan rajoittaa, jolloin robotti pysähtyy kosketuksesta.